Op 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet gewijzigd.
Het woonplaatsbeginsel is een hulpmiddel om te bepalen welke gemeente (financieel) verantwoordelijk is voor de jeugdhulp aan een jeugdige.
In de nieuwe definitie ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente waar de jeugdige zijn woonadres heeft volgens de Basisregistratie Personen (de BRP). Deze definitie is van toepassing voor jeugdhulp zonder verblijf.
Bij jeugdhulp met verblijf is de woonplaats: de gemeente waar de jeugdige direct voorafgaande aan zijn/haar verblijf zijn/haar woonadres had in de zin van de Wet basisregistratie personen. De gemeente waar de jeugdige vandaan komt, blijft dus verantwoordelijk voor de jeugdige en voor de kosten van de jeugdhulp voor deze jeugdige.
Kan de woonplaats van de jeugdige niet worden vastgesteld, dan geldt de gemeente waar de moeder van de jeugdige ten tijde van diens geboorte stond ingeschreven in de basisregistratie personen. Is dat ook onbekend dan geldt de gemeente waar de jeugdige werkelijk verblijft op het moment van de hulpvraag. Dit geldt ook indien de woonplaats buiten Nederland is.