Visie
Als ouders scheiden heeft dat gevolgen voor alle betrokkenen. Ouders willen het graag goed oplossen maar gaan door een moeilijke proces heen. Vaak worstelen zij met gevoelens van verdriet, boosheid en ongeloof en willen zij zich losmaken van de andere ouder.
Als ouders er samen niet uitkomen en in een strijd belanden met elkaar, zijn de gevolgen voor kinderen vaak groot. Kinderen komen tussen hun ouders in te staan en kampen met complexe gevoelens van loyaliteit, terwijl kinderen loyaal willen zijn aan beide ouders. Scheidingskinderen zijn vaker angstig en depressief, vertonen vaker gedragsproblemen en presteren slechter op school.
Omdat scheiden voor iedereen anders is, biedt Praktijk voor Psychologie Johan van Schaik een traject op maat aan. De begeleiding kan starten met individuele gesprekken aan ouders en/of bemiddelingsgesprekken. Doel is om de communicatie te herstellen. Soms is dat niet (meer) haalbaar en is aparte begeleiding beter passend. De focus ligt dan op het inzicht verkrijgen in de gevolgen van de strijd op de kinderen (scheidingseducatie) en het komen tot een vorm van afspraken maken, zonder dat er sprake is van persoonlijk face-to-face contact tussen de ouders.
Naast de begeleiding aan ouders kunnen ondersteunende gesprekken met de kinderen plaatsvinden. Aan bod komt o.a. hoe het kind de scheiding beleeft, het leren omgaan met de scheiding en de wensen en behoeften van het kind, en wat volgens het kind goede oplossingen zijn. De ervaring leert dat kinderen het fijn vinden om met een neutraal persoon te praten over hun gevoelens, verdriet en wensen.
Als ouders niet in staat zijn om hun communicatie te verbeteren zal de nadruk liggen op het sterker maken van het kind en het leren omgaan met de situatie zoals deze is.
Kortom: elke scheiding, elke ouder en elk kind is anders, wat maakt dat er hulp en ondersteuning op maat nodig. Wel staat vast dat ouders en kinderen, na de scheiding, met elkaar verbonden blijven, in wat voor vorm dan ook. De praktijk kijkt samen met u en de kinderen naar de meest passende vorm, waarbij het creëren van rust en duidelijkheid voorop staat. We zorgen ervoor dat de belangen van de kinderen niet uit het oog verloren worden en dat hun stem gehoord wordt. Dat dit vaak niet gemakkelijk is voor scheidingskinderen is bekend. Daarom helpen wij hen om hun kant van het verhaal te vertellen aan ouders.
De begeleiding aan ouder(s) kan niet los worden gezien van de begeleiding aan het kind. Er is verbinding en afstemming nodig. Ouders dienen te weten wat hun kind bezighoudt, waar het kind mee worstelt. Samen met de hulpverlener maakt het kind zijn of haar verhaal over de scheiding, waarbij de ingewikkelde gevoelens van loyaliteit en de werkelijke behoeften en wensen van het kind in kaart worden gebracht en vervolgens worden teruggekoppeld aan en besproken met de ouder(s). Het kind kan dit samen met de hulpverlener doen, als het kind zich daar sterk genoeg voor voelt. Als dit niet het geval is, dan koppelt de hulpverlener dit terug aan de ouder(s).
Ook bij deze interventie is maatwerk van kracht en wordt steeds bekeken in welke vorm, welke samenstelling en welk tempo de hulp wordt geboden.
De praktijk heeft de mogelijkheid om ook na beëindigen van een bemiddelingstraject het kind en/of één of beide ouders individueel verder te blijven begeleiden.